Εορτολόγιο

Η Αγία Ξενία.


Η ΑΓΙΑ ΞΕΝΙΑ « Η ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ».

   Στις 3 Μαΐου η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη της Αγίας Ξενίας, που γεννήθηκε το 291 μ.Χ. στην Καλαμάτα της Πελοποννήσου από γονείς μετανάστες προερχόμενοι από τα ανατολικά μέρη της Ιταλίας. Ο πατέρας της ονομάζονταν Νικόλαος και η μητέρα της Δέσποινα και ήταν ευσεβείς Χριστιανοί. Ήρθαν από την Ιταλία όταν ξέσπασαν οι σφοδροί διωγμοί εναντίον των Χριστιανών και εγκαταστάθηκαν σ’ ένα αγρόκτημα της περιοχής της Καλαμάτας, γιατί ο πατέρας της ήταν γεωργός στο επάγγελμα. Εδώ γεννήθηκε η μικρή Ξενία που παρά την ηλικία της γρήγορα άρχισε να ξεχωρίζει από τις συνομήλικές της.
   Μέσα σε τέτοιο  Χριστιανικό περιβόλι μεγάλωνε η νεαρή Ξενία και  τα πρώτα της μαθήματα τα πήρε από τους γονείς της. Έμαθε δηλαδή, ότι η καλλιέργεια της ψυχής είναι πιο σημαντική από την καλλιέργεια των αγρών και την απορρόφησε σχεδόν αμέσως η Πίστη στο Νυμφίο Χριστό και των Αγίων. Το σχολείο γι’ αυτή ήταν ένα μακρινό απραγματοποίητο όνειρο και ο λόγος ήταν η μεγάλη φτώχεια των γονιών της, που δούλευαν σκληρά καθημερινά για να τα φέρουν βόλτα. Όμως η ευσεβής και ενάρετη μητέρα της φρόντισε να της μάθει τα αναγκαία και απαραίτητα γράμματα, να γράφει δηλαδή και να διαβάζει. Την Εκκλησία δε που επισκέπτονταν κάθε που τελούνταν η Θεία Λειτουργία της έμαθε, πώς να νηστεύει και να προσεύχεται. Κάτω από αυτές τις συνθήκες μεγάλωνε η νεαρή Ξενία και σύντομα άρχισαν να ξεχωρίζουν οι σπάνιες αρετές που τη διέκριναν, όπως και τα σπάνια σωματικά της κάλλη. Η μεγάλη της αδυναμία ήταν οι φτωχοί, οι χήρες και τα ορφανά. Πολλές μάλιστα φορές έμενε η ίδια νηστικιά προκειμένου να προσφέρει το δικό της πιάτο με το λιγοστό φαγητό στους φτωχούς. Όμως με τη συμπεριφορά της αυτή άρχισε να προκαλεί και πρώτος που ενοχλήθηκε, ήταν ο διάβολος. Έπρεπε να βρει διαβολικούς τρόπους για να τη ξεπαστρέψει και να τη βγάλει από τη μέση.
   Εκείνη την περίοδο έπαρχος της Καλαμάτας ήταν ο αιμοβόρος και σκληρόκαρδος Δομετιανός. Όταν κάποια μέρα γύριζε από το κυνήγι και την αντίκρισε,  αμέσως κεραυνοβολήθηκε από τη σπάνια ομορφιά της. Της πρότεινε λοιπόν, ότι θέλει να την κάμει γυναίκα του και η νεαρή Ξενία, όπως ήταν φυσικό του αρνήθηκε. Ο έπαρχος δεν πίστευε στα μάτια του μ’ αυτή την άρνηση και σκέφτηκε,  προκειμένου να την κατακτήσει ευκολότερα να χρησιμοποιήσει κάποιο ονομαστό Μάγο της περιοχής και να της κάνει μάγια. Όμως τα μάγια δεν πιάνουν τους ανθρώπους της Εκκλησίας, γιατί έχουν πάντα έτοιμο το όπλο να τα πολεμούν και δεν είναι άλλο, από τη Δύναμη του Τιμίου Σταυρού. Μετά και απ’ αυτή του την αποτυχία σκέφτηκε, ότι ο μόνος τρόπος να την κάμψει, είναι τα βασανιστήρια.
   Έτσι έδωσε αμέσως εντολή στους δήμιους να τη ξεγυμνώσουν και να τη μαστιγώσουν αλύπητα. Την κρέμασαν στον κορμό ενός δένδρου και άρχισαν να τη χτυπούν, χωρίς έλεος. Εκείνη προσεύχονταν στο Σωτήρα Χριστό και της γιάτρευε τις πληγές. Της έκοψαν τους μαστούς για να την κάμουν να πονέσει περισσότερο, αλλά και αυτό το άντεξε η Αγία Ξενία. Τέλος, έβαλαν φωτιά να της κάψουν το αγνό νεανικό κορμί της, αλλά οι φλόγες είχαν ζώσει το σώμα της χωρίς Αυτή να καίγεται, γιατί Άγγελος Κυρίου την προστάτευε.
   Όταν την επόμενη μέρα την είδαν χωρίς πληγές, πίστεψαν οι δήμιοι, ότι οι θεοί των ειδωλολατρών την έκαμαν καλά και της πρότειναν να προσφέρει θυσία στους θεούς. Εκείνη δέχτηκε να τους ακολουθήσει. Ο ανόητος έπαρχος άρχισε να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση, γιατί πίστεψε, ότι επί τέλους τα κατάφερε. Μόλις η Αγία μπήκε μέσα στο ναό και άρχισε να προσεύχεται, ακολούθησε ένας δυνατός σεισμός και όλα τα αγάλματα καταστράφηκαν και έγιναν μια σκόνη. Όσοι βρέθηκαν μέσα στο ναό και είδαν τι έγινε πίστεψαν στον Αληθινό Θεό της Αγίας Ξενίας. Μόνο ο αιμοβόρος τύραννος δε μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του και έδωσε εντολή να του φέρουν ένα άλογο, όπου στα πόδια του έδεσε την Αγία και την έσερνε στους αγρούς επάνω σε μυτερές πέτρες, προκειμένου να της ξεσκίσουν περισσότερο το αγνό νεανικό της κορμί. Όμως και απ’ αυτό το μαρτύριο η Αγία βγήκε αλώβητη  και ζωντανή.
   Τέλος δόθηκε η εντολή από τον έπαρχο στους δήμιους να την αποκεφαλίσουν. Την παρέλαβαν βίαια οι στρατιώτες και  την οδήγησαν έξω από την πόλη, όπου εκείνοι είχαν επιλέξει το σημείο του αποκεφαλισμού. Η Αγία Ξενία ζήτησε να της επιτρέψουν να προσευχηθεί. Εκείνοι της αρνήθηκαν την τελευταία της επιθυμία και γονατίζοντας όπως την κρατούσαν έκανε την προσευχή της στο Νυμφίο Χριστό και σκύβοντας το κεφάλι της βοήθησε το δήμιο να της το κόψει ευκολότερα.
   Ήταν στις 3 Μαΐου του 318 μ.Χ. σε ηλικία τότε  27 χρόνων και αυτή τη μέρα γιορτάζεται  από την Εκκλησία μας.

Απολυτίκιο της Αγίας Ξενίας:

Βαφαίς των αιμάτων σου, φαιδράν στολήν σε αυτή, Ξενία, επέχρωσας, παρισταμένη Χριστώ ως νύμφη πανάσπιλος. Είληφας δε την χάριν, μαγγανείας του λύειν, δαίμονας εκδιώκειν, και τας νόσους ιάσθαι. Ικέτευε εκτενώς, υπέρ των ψυχών ημών.

Ακούστε το απολυτίκιο της Αγίας:

ΠΗΓΕΣ:

1. Εκδόσεις « ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΤΥΠΟΥ» Χαραλάμπους Δ. Βασιλοπούλου.
2. Απόψεις για τη Μονή Βατοπαιδίου- vatopaidiFriend.
3. Απολυτίκια Αγίων,Byzmusic.gr. π. Νικόδημος Καβαρνός.


Το Βίο της Αγίας Ξενίας τον αφιερώνω σε όσες φέρουν βαπτιστικά το όνομα της Αγίας και στην εγγονή μου Μαρκέλλα και στους γονείς της, να τους προστατεύει στη ζωή,  η Χάρη της Αγίας Ξενίας.


                                                                                                           Σπήλι, Ιούλιος 2011.
                                                                                            Σταυριανάκης Κωνσταντίνος του Βασιλείου.
                                                                               Θεολόγος, πρώην Διευθυντής,  Γενικού Λυκείου Σπηλίου.


scroll back to top

Σχόλια  

 
π. Ιωάννης Καρανίκος
+70 # π. Ιωάννης Καρανίκος 25-05-2012 06:50
Αξιόλογη δουλειά κε Σταυριανάκη! Τα θερμά μου συγχαρητήρια...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
+67 # ΔΗΜΗΤΡΗΣ 02-06-2012 21:35
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΙΑ ΞΕΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΤΑ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
Σταυριανάκης Κωνσταντίνος
+46 # Σταυριανάκης Κωνσταντίνος 25-10-2012 09:30
Αγαπητέ Πάτερ, Ιωάννη. Σας ευχαριστώ, για το εύστοχο, σχόλιό Σας, το οποίο με συγκίνησε, ιδιαίτερα. Φροντίζω να είμαι, απλός και κατανοητός σε όλους, που επισκέπτονται, τη σελίδα μου. Τα συγχαρητήρια, ανήκουν και σε Σας, που βρίκατε το χρόνο και διαβάσατε το βίο, της Αγίας Ξενίας. Εύχομαι η Χάρη της, να Σας προστατεύει και θερμά Σας παρακαλώ, να με συμπεριλάβετε, στις προσευχές Σας.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
Σταυριανάκης Κωνσταντίνος
+43 # Σταυριανάκης Κωνσταντίνος 25-10-2012 09:52
Αγαπητέ Δημήτρη. Δυστυχώς δε γνωρίζω, που βρίσκεται η Εκκλησία της Αγίας Ξενίας, στην Καλαμάτα. Πίστευα, ότι από κάποιους που διαβάζουν το βίο της Αγίας, θα μας υπόδειχνε, το σημείο. Σε ευχαριστώ, που επισκέφτηκες τη σελίδα μου και διάβασες το βίο, της Αγίας Ξενίας. Εύχομαι, να προστατεύει τη ζωή σου, η Χάρη της.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
Βασίλης
+9 # Βασίλης 03-05-2013 08:48
Παραθέτοντας ΔΗΜΗΤΡΗΣ:
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΙΑ ΞΕΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΤΑ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Ειναι παρεκκλήσιο του ναου Αγίας Τριαδας
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
ΘΕΟΔΩΡΟΣ
+7 # ΘΕΟΔΩΡΟΣ 03-06-2013 19:18
καλησπερα,επειδη εχω κανει εγχειρηση ανοιχτης καρδιας θα ηθελα να επισκεφτω την εκκλησια της αγ ξενιας στην καλαματα
ΓΝΩΡΙΖΕΖΕ που βρισκεται;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
Μαριανθη
+7 # Μαριανθη 14-06-2013 19:03
Παραθέτοντας Βασίλης:
Παραθέτοντας ΔΗΜΗΤΡΗΣ:
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΙΑ ΞΕΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΤΑ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Ειναι παρεκκλήσιο του ναου Αγίας Τριαδας

Παραθέτοντας ΔΗΜΗΤΡΗΣ:
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΙΑ ΞΕΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΤΑ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Ρωτήστε κάθε ποτέ λειτουργεί το ξωκλησσι. Τηλ 2721025364
Θα λειτουργήσει 7-9 το πρωί την Τετάρτη 19/6/2013
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
Vasiliki
+8 # Vasiliki 14-07-2013 09:23
Για όποιον ενδιαφέρετε μου είπαν οτι είναι στην Δυτική Παραλία, απο την μεριά της Καλαμάτας προς Αθήνα πριν το εργοστάσιο του Καρέλια είναι η Αγία Τριάδα, 200μ μετά είναι το εκκλησάκι της Αγίας Ξενίας. Μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2721025364 που έχει και παραπάνω .
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
+5 # ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 03-05-2014 19:56
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ ΜΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ. ΤΗΛ:27510-29825 ΟΔΟΣ: ΑΓΓΕΛΟΥ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ 31
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
νικος
0 # νικος 24-08-2015 19:32
η αγια ξενια να μας φυλαει παντα οπως και εμενα που θα κανω μπαϊ πας
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
παναγιωτης
0 # παναγιωτης 08-03-2016 16:17
μπραβο σας κυριε Σταυρανακη.Πολυ καλη δουλεια και παλι μπραβο
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
Θωμας
0 # Θωμας 14-01-2019 12:59
Υπάρχει και άλλο ιδιόκτητο παρεκκλήσιο στον αλιαρτο στη Θήβα στον συνοικισμο ευρυτανων.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Αναζήτηση

Επισκεψιμότητα

106581

Δημοσκόπηση

Πείτε μας τη γνώμη σας γι'αυτή την ιστοσελίδα