Εορτολόγιο

Η Αγία Μαρκέλλα

Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ.

   Στις 22 Ιουλίου γιορτάζεται από την Εκκλησία μας η αθλήτρια της σωφροσύνης, το καύχημα της Χίου, η Οσιοπαρθενομάρτυς Μαρκέλλα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βολισσό, όπου και μαρτύρησε περίπου το 1500 μ.Χ. Κατάγονταν από πλούσια οικογένεια και η μητέρα της ήταν χριστιανή που φρόντισε να της εμφυτεύσει στην καρδιά τη φλόγα της αγάπης για το Θεό, κάνοντάς την χριστιανή. Ο πατέρας της ήταν ειδωλολάτρης και δε συγχώρεσε ποτέ το «λάθος» της κόρης του που έγινε χριστιανή. Μάταια προσπαθούσε να την μεταπείσει να αλλάξει την απόφαση της, πιάνοντάς την στην αρχή με το καλό. Άλλες δε φορές χρησιμοποιούσε βαρύτατες απειλές και κατάρες, όταν έβλεπε ότι δεν πετύχαινε αυτόπου ήθελε. Έτσι η πατρική αγάπη είχε μετατραπεί σε ένα διαρκές και αιώνιο μίσος έτοιμο ανά πάσα στιγμή, να εκδηλωθεί. Σ’ αυτό βοήθησε και ο ξαφνικός θάνατος της μητέρας, όπου τη φροντίδα της εξ’ ολοκλήρου ανάλαβε ο πατέρας.

   Όσο μεγάλωνε η Αγία Μαρκέλλα, άρχισαν να φαίνονται τα πλούσια πνευματικά της χαρίσματα. Σεμνή και σοβαρή δε σταμάτησε ποτέ να προσεύχεται στο Θεό, να νηστεύει και να αγρυπνεί. Οι υποθήκες της μητέρας της παραμένουν ζωντανές στη μνήμη της. Γνωρίζει πολύ καλά ότι ανήκει στο Χριστό, και Εκείνο θέλει να ευαρεστήσει. Συμμετέχει στη ζωή της Εκκλησίας και στα Μυστήριά της. Ελεεί πρόθυμα και όλοι οι άνθρωποι άρχισαν από νωρίς να τη θαυμάζουν. Παράλληλα κάνουν την εμφάνισή τους και τα σπάνια σωματικά της κάλλη, που για τους νέους της εποχής της ήταν μια διαρκής πρόκληση, ένας διαρκής πειρασμός.

   Αυτός που πρώτος ήθελε να την πλησιάσει και να την κάνει δικιά του ήταν ο διάβολος. Δε μπορούσε να την βλέπει άλλο και αυτός να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Έπρεπε να βρει δικούς του διαβολικούς τρόπους να την πάρει με το μέρος του. Καταστρώνει το σχέδιο του. Δε δυσκολεύτηκε και πολύ να κάμει τις επιλογές του. Διαλέγει τον πατέρα της σπέρνοντας πονηρούς λογισμούς στην καρδιά και το μυαλό του. Του διεγείρει το σφοδρό έρωτα και την κτηνώδη επιθυμία για την κόρη του. Του σβήνει αυτόματα την πατρική αγάπη και το μυαλό του γεμίζει με διαβολικές σκέψεις, στο κάθε αντίκρισμα της μονάκριβης κόρης του. Εκείνη, γρήγορα το αντιλαμβάνεται και ταράσσεται. Προσπαθεί να βρει κάποια λύση, αλλά η μόνη λύση που της έρχεται είναι να εγκαταλείψει το πατρικό σπίτι, πηγαίνοντας έτσι στα βουνά και στα λαγκάδια, για μεγαλύτερη προστασία και σιγουριά.

   Όμως δεν περίμενε την αντίδραση του πατέρα της, που έψαχνε παντού να τη βρει. Ένας βοσκός, άθελά του τον πληροφόρησε και του υπέδειξε το σημείο που ήταν κρυμμένη. Ήταν κρυμμένη μέσα σε μια βάτο. Εκείνος, επισκέφτηκε το σημείο που του υπέδειξαν και άρχισε τις προσπάθειες του, να τη βγάλει από τη βάτο. Μάταια όμως προσπαθούσε γιατί η Αγία δεν ανταποκρίνονταν, ήξερε πολύ καλά τις διαθέσεις του και ήξερε πολύ καλά τι την περιμένει. Τότε σοφίστηκε το διεστραμμένο του μυαλό ένα δικό του δαιμονικό τρόπο, να βάλει φωτιά στη βάτο για να την αναγκάσει να βγει μόνη της έξω.

   Ο πυκνός καπνός της φωτιάς, άρχισε να ενοχλεί την Αγία και όταν την πλησίασαν επικίνδυνα οι φλόγες, αποφάσισε να πραγματοποιήσει την ηρωική της έξοδο. Ο πατέρας της όρθιος επάνω σ’ ένα βράχο ετοίμαζε το τόξο του και σημάδευε το σημείο που υπολόγιζε ότι θα φανεί η κόρη του, σαν τον κυνηγό που περιμένει το λαγό στο τόπωμα. Μόλις έκανε την εμφάνισή της την χτυπά και την πληγώνει. Αιμόφυρτη όπως την έκανε ο άσπλαχνος και διεστραμμένος πατέρας, άρχισε να τρέχει επάνω στα βράχια προκειμένου να του ξεφύγει. Μπόρεσε κάποια στιγμή ναπαρακαλέσει το Θεό να τη βοηθήσει, μήπως και σώσει το κορμί της από τη μανία του παράφρονα πατέρα της. Ένας βράχος άνοιξε και την έκρυψε μέσα του. Όμως το κεφάλι της έμεινε έξω. Αυτό βρήκε ο πατροκτόνος πατέρας της να κατακρεουργήσει. Το αθώο νεανικό της αίμα έβαψε κόκκινα τα βράχια, όπως το κυλούσε και το πέταγε κάνοντάς το τόπι που παίζουν τα μικρά παιδιά ο σαρκολάτρης πατέρας, μέχρι που τελικά αποφασίζει να το πετάξει στη θάλασσα, πιστεύοντας, ότι έτσι σβήνει κάθε σημάδι από το αποτρόπαιο έγκλημα.

   Όμως και η γαλήνια θάλασσα εκείνης της στιγμής αντέδρασε με το δικό της αγριεμένο τρόπο, έμεινε δε εμβρόντητη, μπροστά στο μανιώδες πατροκτόνο έγκλημα. Το σεβάστηκε και δεν επιθυμούσε να το καταπιεί, όπως κατά καιρούς καταπίνει και εξαφανίζει εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Ένας βράχος στην παραλία της Κώμης είναι το σημείο που φιλοξένησε το αθώο κεφάλι της, όταν η θάλασσα αρνήθηκε να το δεχτεί. Το μέρος αυτό μετατρέπεται σε θαυματουργική πηγή με ιαματικό νερό, η γύρω δε περιοχή έλαβε την ονομασία, ο όρμος της Αγίας Μαρκέλλας. Εδώ είναι χτισμένος ανάμεσα σε πλατάνια και ο Ναός της, ένας από τους σημαντικότερους Ναούς του Αιγαίου Πελάγους, που απέχει περίπου 45 χιλιόμετρα από την πόλη του νησιού.

   Οι κάτοικοι της Χίου τιμούν ξεχωριστά την Αγία Μαρκέλλα και θεωρούν την εικόνα της θαυματουργική. Την ημέρα δε της γιορτής όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι, φθάνουν προσκυνητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να παρακολουθήσουν την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και να πάρουν λίγο αγίασμα από τον τόπο του μαρτυρίου της Αγίας. Επίσης και σε πολλές άλλες περιοχές του Ελλαδικού χώρου είναι χτισμένοι Ναοί, που είναι αφιερωμένοι στο όνομά της.

Απολυτίκιο της Αγίας Μαρκέλλας:

Της αγνείας το ρόδον και της Χίου το βλάστημα,την αγίαν Μαρκέλλαν εν ωδαίς ευφημήσωμεν, τμηθείσα γαρ χειρί τη πατρική, ως φύλαξ εντολών των του Χριστού, ρώσιν νέμει και κινδύνων απαλλαγήν τοις προς  αυτήν κραυγάζουσι.Δόξα τω δεδοκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε θαυμαστώσαντι,δόξα τω ενεργούντι δια σου, πάσιν Ιάματα.

Ακούστε το απολυτίκιο της Αγίας:

ΠΗΓΕΣ:

1). Η Αγία Μαρκέλλα, ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΑΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΣΕΩΝ.

2). Η Αγία Μαρκέλλα, Βίοι Αγίων, Εκδόσεις Ματιά.

3). Η μεγαλύτερη Συλλογή Βυζαντινών Εικόνων. www eikonografos.com.

4). Απολυτίκια Αγίων Byzmusic.gr, π. Νικόδημος Καβαρνός.


Το Βίο της Αγίας  τον αφιερώνω στην νεοφώτιστη εγγονή μου Μαρκέλλα με την ευχή να έχει καλή ανατροφή και να προστατεύεται στη ζωή της από τη Χάρη της Αγίας.

                                                                                          Σπήλι, Δεκέμβριος 2009.
                                                                               Σταυριανάκης Κων/ντίνος του Βασιλείου.
                                                                           Θεολόγος, Διευθυντής Γενικού Λυκείου Σπηλίου.


scroll back to top

Σχόλια  

 
Βαγγέλης
+81 # Βαγγέλης 23-05-2012 16:20
Συγχαρητήρια κε Σταυριανάκη! Εξαιρετική δουλειά! Συνεχίστε έτσι...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
Νίκος Κ.
+79 # Νίκος Κ. 23-05-2012 16:22
Πολύ καλή δουλειά...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
Σταυριανάκης Κωνσταντίνος
+37 # Σταυριανάκης Κωνσταντίνος 25-10-2012 08:25
Αγαπητέ Βαγγέλη. Σε ευχαριστώ, για το σχόλιό Σου, το οποίο με συγκίνησε. Όμως, τα συγχαρητήρια ανήκουν και σε σένα, που και τη σελίδα μου προτίμησες, αλλά και διέθεσες κάποια ώρα,από τον πολύτιμο χρόνο σου, να διαβάσεις το βίο, της Αγίας Μαρκέλλας. Εύχομαι, να σε προστατεύει στη ζωή, η Χάρη της.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
Σταυριανάκης Κωνσταντίνος
+37 # Σταυριανάκης Κωνσταντίνος 25-10-2012 08:42
Αγαπητέ Νίκο. Σε ευχαριστώ για το σχόλιό Σου, που αφορά στην ποιότητα της δουλειάς μου. Φροντίζω να είμαι απλός και κατανοητός, για τον κάθε επισκέπτη, της σελίδας μου. Εύχομαι, να σε προστατεύει στη ζωή, η Χάρη, της Αγίας Μαρκέλλας.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΟΥΛΙΑ
+19 # ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΟΥΛΙΑ 21-01-2013 22:14
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ Ο ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ!Η ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΟΣΕΣ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ ΕΓΓΟΝΗ ΣΑΣ ,ΚΥΡΙΕ ΚΩΣΤΑ.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
Ρανια
+4 # Ρανια 30-01-2014 22:27
Πραγματικά παρα πολυ όμορφα όλα αυτά που διάβασα! Ελπίζω η χάρη της να βοηθήσει και την μητέρα μου που βρίσκεται στην εντατική με σοβαρό πρόβλημα!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
ΕΛΕΝΗ ΑΠΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
+1 # ΕΛΕΝΗ ΑΠΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 27-02-2015 00:28
ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ.ΕΥΧΟΜΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑg ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
Γιώργος Κ.
0 # Γιώργος Κ. 12-06-2015 08:08
Υγεία σε όλους.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
Αγγελική από Λάρισα
0 # Αγγελική από Λάρισα 22-07-2015 01:14
Κύριε Σταυριανάκη με συγκινήσατε βαθύτατα.

Εύχομαι στην εγγονή σας όπως και στην κορούλα μου Μαρκέλλα (25/04/2009)με καταγωγή από τα Χάλανδρα της Χίου,η Χάρη της Αγίας Μαρκέλλας να τις προστατεύει σε όλη τους τη ζωή.
ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΑ
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Ο.
0 # ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Ο. 29-05-2016 17:40
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟΝ ΒΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΑΣ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
0 # ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ 22-07-2016 00:22
Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΥΛΟΓΕΙ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ!!!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Αναζήτηση

Επισκεψιμότητα

104564

Δημοσκόπηση

Πείτε μας τη γνώμη σας γι'αυτή την ιστοσελίδα