Εορτολόγιο

Η Ζωοδόχος Πηγή

 

Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ.

   Η  γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής, που γιορτάζει η Εκκλησία μας την Παρασκευή της Διακαινησίμου  ( την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα), είναι η γιορτή της Παναγίας μας. Ονομάζεται δε έτσι, γιατί γέννησε τη Ζωή, που είναι ο Χριστός.
   Η γιορτή, ανήκει, στις λεγόμενες Κινητές γιορτές και ονομάζονται έτσι, οι γιορτές, του Τριωδίου και του Πεντηκοσταρίου, που έχουν ως κέντρο την ημέρα του Πάσχα. Των κινητών γιορτών, η ημερομηνία, κάθε χρόνο αλλάζει, γιατί εξαρτώνται από την ημερομηνία, του Πάσχα. Όταν, το Πάσχα είναι πρώιμο, έρχονται και αυτές ενωρίτερα και όταν, το Πάσχα είναι όψιμο, αυτές έρχονται αργότερα. Γιορτάζεται, την ωραία εποχή της άνοιξης, μέσα στο κλίμα, της πασχαλινής χαράς και αγαλλίασης. Η Ζωοδόχος Πηγή, είναι μια γιορτή προς τιμή της Παναγίας, που δεν έχει σχέση με τη ζωή Της, όπως οι άλλες γνωστές, Θεομητορικές γιορτές. Η γιορτή αυτή έχει σχέση, με τις θαυμαστές επεμβάσεις της Παναγίας μας, για τη σωτηρία των ανθρώπων εκείνων, που την επικαλούνται, με πίστη.
   Πριν, από 15 περίπου αιώνες, σε κάποια εξοχή της Κωνσταντινούπολης και σε κάποιο έρημο δρόμο, ένας δυστυχισμένος άνθρωπος, φώναζε «βοήθεια»! Κανείς δεν τον άκουγε, αλλά και όσοι τον άκουγαν, δεν του έδιναν, καμία σημασία. Για καλή του τύχη, όμως, πέρασε ένας άνθρωπος σπλαχνικός, μικρός, τιποτένιος, που κανείς δεν τον ήξερε και κανείς δεν έκανε λόγο, γι’ αυτόν. Ήταν, ένας ταπεινός άνθρωπος, που ασκούσε το επάγγελμα, του κρεοπώλη. Ήταν, ο Λέων ο Α΄ ο Θράξ, ο μετέπειτα αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Μόλις άκουσε τη φωνή του δυστυχισμένου, που καλούσε απεγνωσμένα βοήθεια, έσπευσε να τον βρει και να τον βοηθήσει, όσο τουλάχιστο, μπορούσε. Βρήκε, σε ελεεινή κατάσταση, ένα άνθρωπο τυφλό, που κάποιος τον είχε κυριολεκτικά πετάξει, στον έρημο εκείνο τόπο, άσπλαχνα. Είχε, μείνει, μέρες νηστικός, ήταν, πεινασμένος, αλλά και διψασμένος. Το πρώτο, που ζήτησε ο τυφλός, από τον άγνωστο ευεργέτη του,  ήταν λίγο νεράκι, γιατί το στόμα του, είχε στεγνώσει. Εκείνος, μπήκε μέσα στο δάσος και έψαχνε παντού να του βρει λίγο νερό. Μάταια, όμως, προσπαθούσε, γιατί δεν εύρισκε πουθενά. Όταν, άρχισε, σχεδόν να απελπίζεται, ακούει μια μυστηριώδη φωνή, που τον παρότρυνε να προχωρήσει ακόμη και θα βρει. Προχώρησε αρκετά μέσα στο δάσος, ψάχνοντας παντού, αλλά νερό δεν εύρισκε. Τότε, ακούγεται για δεύτερη φορά η μυστηριώδης φωνή, που του λέει, ότι το νερό είναι κοντά και σε λίγο, θα το βρει. Πράγματι, σε μικρή απόσταση από το σημείο, που βρίσκονταν, συνάντησε την πηγή, που έτρεχε γάργαρο, αλλά και δροσερό νερό. Έδωσε στο διψασμένο να πιεί και ήπιε και ευφράνθηκε. Τότε, ακούγεται, πάλι η φωνή που του λέει, πλύνε του τα μάτια και τότε θα μάθεις, αμέσως, ποια είμαι εγώ που κατοικώ σ’ αυτό το μέρος, εδώ και  πολλά χρόνια. Ο τυφλός είδε το φως του, έγινε αμέσως καλά με τη βοήθεια της Παναγίας, που φανέρωσε έτσι, τη Ζωοδόχο Πηγή Της.
   Όταν, αργότερα, ο Λέων έγινε αυτοκράτορας, δε λησμόνησε το περιστατικό αυτό και έσπευσε στον τόπο εκείνο και οικοδόμησε μεγαλοπρεπή Ναό, προς τιμή της Ζωοδόχου Πηγής, της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ο Ναός αυτός το 1500 μ.Χ. κατέρρευσε και το 1833 μ.Χ. ο Πατριάρχης Κωνστάντιος ο Α΄ με άδεια του Σουλτάνου, τον έκτισε ξανά, πάνω στα ερείπια του παλαιού.
   Οι αγιογράφοι της Εκκλησίας μας, προκειμένου, να αγιογραφήσουν την εικόνα της Παναγίας, της Ζωοδόχου Πηγής, μας παρουσιάζουν την Παναγία, μέσα σ’ ένα σιντριβάνι από το οποίο χύνεται άφθονο νερό και να κρατεί στην αγκαλιά της το Χριστό, που ευλογεί. Δύο άγγελοι τη στεφανώνουν και κρατούν ειλητάριο, που γράφει: « Χαίρε ότι υπάρχει βασιλέως καθέδρα, χαίρε ότι βαστάζεις τον Βαστάζοντα πάντα». Γύρω, από το σιντριβάνι, εικονίζονται, ο αυτοκράτορας και πολλοί ασθενείς, με ποικίλες ασθένειες. Στην άκρη, ζωγραφίζεται μια δεξαμενή με ψάρια, αφού η τοποθεσία, που χτίστηκε ο Ναός, λέγεται Μπαρουκλή, που σημαίνει, τόπος ψαριών.
   Η ευλάβεια και η αγάπη του λαού της Κωνσταντινούπολης, προς τη Ζωοδόχο Πηγή, μεταδόθηκε σε όλους τους Ορθόδοξους λαούς  και έτσι σε πολλά μέρη, ανεγέρθηκαν Ναοί, προς τιμή της Παναγίας «της Ζωοδόχου Πηγής», όπου επιτελούνται θαύματα, που στηρίζουν τους ανθρώπους, στην καθημερινή τους ζωή και στην πίστη τους, στο Θεό. 

Απολυτίκιο της Γιορτής:

Η αναβλύζουσα Θείον ύδωρ αθάνατον, η προχέουσα ρείθρα ζωής αέναα. Τοις προστρέχουσι πιστώς, τη Ζωοδόχο σου Πηγή και ταύτα αρυομένοι, βραβεύεις νυν τε Παρθένε, ρώσιν και θεραπείαν, και συμφορών απολύτρωσιν.

Ακούστε το απολυτίκιο της Γιορτής:

                                                    

ΠΗΓΕΣ:

1) Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαίδεια.
2) www.parembasis.gr
3) blogs.sch.gr/ kantonopou.
4) Απολυτίκια Αγίων, Byzantine music, π. Νικόδημος Καβαρνός.

 
Το βίο της Παναγίας, της Ζωοδόχου Πηγής, τον αφιερώνω στην εγγονή μου Μαρκέλλα και στους γονείς της, με την ευχή, να προστατεύεται η ζωή τους, από τη Χάρη της Παναγίας.

                                                                                      Σπήλι, Μάρτιος 2012.
                                                                          Σταυριανάκης Κωνσταντίνος του Βασιλείου.
                                                                   Θεολόγος, πρώην, Διευθυντής Γενικού Λυκείου Σπηλίου.

scroll back to top

Σχόλια  

 
π. Νικόλαος
+35 # π. Νικόλαος 19-10-2012 10:16
Διάβασα αρκετούς από τους Βίους. Αξιόλογη προσπάθεια! Συγχαρητήρια!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
Σταυριανάκης Κωνσταντίνος
+34 # Σταυριανάκης Κωνσταντίνος 26-10-2012 12:08
Αγαπητέ, Πάτερ Νικόλαε. Σας ευχαριστώ, για το σχόλιό Σας. Επίσης Σας ευχαριστώ, που διαβάσατε από τη σελίδα μου, τη Γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής.Όμως, τα συγχαρητήρια, ανήκουν και σε Σας, που βρίκατε ώρα από τον πολύτιμο χρόνο Σας, να διαβάσετε αρκετούς, από τους Βίους των Αγίων. Εύχομαι, να Σας προστατεύει η Χάρη της Ζωοδόχου Πηγής και θερμά Σας παρακαλώ, να με συμπεριλάβετε, στις προσευχές Σας.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
Δεσποια
+6 # Δεσποια 10-05-2013 13:56
Χριστος Ανεστη. Πολυ καλη η προσπαθεια σας συνεχιστε και η χαρη του τριαδικου μας θεου και της παναγιας ναειναι αρωγος στην προσπαθεια αυτη.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
Σοφία
+1 # Σοφία 14-04-2015 12:39
:lol: Πάντα είχα την απορία γιατί λεγόταν Ζωοδόχο Πηγή!Ευχαριστούμε για την ενημέρωση!!!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
ΙΩΑΝΝΑ
+1 # ΙΩΑΝΝΑ 06-05-2016 12:01
Δεν ήξερα και εγώ γιατί λέγεται ζωοδοχο πηγή. Σας ευχαριστώ πολύ για την εξήγηση. Να μας έχει όλους καλά η Παναγιά μας και καλή επιτυχία στα παιδιά που γράφουν εξετάσεις
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
ΕΛΕΝΗ ΑΜΑΛΙΑ
-1 # ΕΛΕΝΗ ΑΜΑΛΙΑ 06-05-2016 12:04
Ειμαι μαθήτρια στο γυμνάσιο. Θέλω να ευχηθώ χριστος Ανέστη σε όλους και υγεία σε όλους. Έμαθα τι γιορτάζουμε σήμερα. Ευχαριστώ
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
ΜΑΡΙΑΜ
0 # ΜΑΡΙΑΜ 15-12-2017 12:19
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ (ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ) ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΩ ΖΗΤΩ ΤΑΠΕΙΝΑ ΝΑ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΙ .ΔΕΝ ΘΑ ΠΩ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ,ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΜΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ''ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ''. Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΠΕ ''ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ''
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ
-1 # ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ 13-04-2018 02:22
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ !!!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
Βοήθεια
0 # Βοήθεια 03-05-2019 00:42
Βοήθεια στον Αναστάση που περπατά στη δύσβατη και γεμάτη αγκάθια στενή οδό...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΣΙΟΣ
0 # ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΣΙΟΣ 03-05-2019 06:24
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΑΔΕΛΦΙΑ - ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΦΩΤΙΖΕΙ. ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΔΙΨΑΣΜΕΝΟΣ ΑΣ ΞΕΔΙΨΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ......ΤΗΝ ΖΩΟΔΟΧΟ ΠΗΓΗ..... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ..ΤΕΛΕΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Αναζήτηση

Επισκεψιμότητα

106582

Δημοσκόπηση

Πείτε μας τη γνώμη σας γι'αυτή την ιστοσελίδα